Samen sterk:
deze wondernemers gaan ervoor

SKM verbreekt wereldrecord webshopbouwen

SKM aan de Boomsesteenweg in Aartselaar is de grootste kledingwinkel van het land. Toen de deuren van de fysieke winkel dichtgingen, bouwde SKM in recordtempo een webshop voor zijn klanten.

Een webshop op vijf dagen


SKM had al beslist om de winkel te sluiten nog voor de overheid dat verplichtte, vertelt CEO Dominique Somers, omdat het risico dat klanten of personeel besmet zouden worden, te groot was. SKM is de grootste kledingwinkel van België, met vijfduizend vierkante meter winkeloppervlakte en zowat honderdduizend artikelen. “Plots waren onze vijftig medewerkers technisch werkloos en lag de kleding in de rekken stof te vangen”, vertelt Dominique. “In plaats van bij de pakken te blijven zitten, hebben we dan besloten om zo snel mogelijk een webshop te starten, zodat klanten kunnen zien wat we in huis hebben en gewoon kunnen bestellen.”


“Vijf mensen hebben fulltime, 24 uur op 24, foto’s ingegeven voor de webshop.”

De hele webshop was op vijf dagen klaar - vermoedelijk een wereldrecord. “Vijf mensen hebben fulltime, 24 uur op 24, foto’s ingegeven voor de webshop. We hadden gehoord dat Wouter Torfs en andere CEO’s van Belgische winkels een oproep zouden doen om online te kopen bij Belgische bedrijven, en we wilden daarvoor klaar zijn. En dat is ons gelukt.” Ongeveer tachtig procent van het assortiment is online te koop. “Ik ga niet claimen dat we ook de grootste webshop zijn, maar je vindt er in elk geval heel veel”, zegt Dominique Somers.


Veel steun van klanten


“De shop is nu een week online. Ik ga niet zeggen dat het een megasucces is, maar het overtreft onze verwachtingen. We hadden nooit gedacht dat zoveel mensen hun weg zouden vinden naar onze webshop. Mensen mogen nog buitenkomen, het wordt warmer en sommige klanten hebben dus wel zomerkleren nodig. We krijgen veel steun van onze klanten. Je voelt heel veel solidariteit, en dat is wel fijn.”


“Laat ons de handen in elkaar slaan en solidair zijn, want we zullen elkaar moeten helpen om hier uit te geraken.”

“Ik denk dat veel mensen nu ook beseffen dat ze Belgische winkels moeten steunen. Dat was ook de boodschap van de oproep van Wouter Torfs. Laat ons de handen in elkaar slaan en solidair zijn, want we zullen elkaar moeten helpen om hier uit te geraken.”

Persoonlijke service blijft belangrijk


De webshop zal blijven bestaan eenmaal de fysieke winkel weer opengaat. Dominique Somers gelooft wel dat de webshop in de eerste plaats een online catalogus zal blijven waar mensen hun bezoek aan de winkel voorbereiden. “Wij spelen heel hard op persoonlijke service, en dat is iets wat je online heel moeilijk kunt doen. Maar de klanten die willen, zullen online kunnen kopen.”


De gevolgen van de coronacrisis zullen nog lang voelbaar blijven, denkt Dominique Somers. “Nu hangen de zomercollecties in de rekken, maar vanaf mei worden de wintercollecties al geleverd. We zullen samen met onze leveranciers moeten bekijken hoe we alles weer op de rails krijgen.”


shop.skm.be