Samen sterk:
deze wondernemers gaan ervoor

Antwerpse Brouw Compagnie: thuisleveringen en virtuele rondleidingen

Eerst ging de horeca dicht en vervolgens kwam de retail voor de Antwerpse Brouw Companie, bekend van Seefbier, onder druk. En dus veranderde de brouwer het geweer van schouder met gratis leveringen en virtuele rondleidingen. “In deze tijden moet je creatief zijn.”

De Antwerpse Brouw Companie telt een achttal medewerkers. Op zich was (en is) hun zakenmodel erg gediversifieerd: leveringen van hun vier biermerken (Seef, Cadix, Bootjes Bier en Nonkel Pater) aan horecazaken en retail. Daarnaast nog een bistro, rondleidingen en bierproeverijen in de brouwerij gevestigd op het Eilandje in Antwerpen.


“Wij zijn een onafhankelijke brouwer en hebben geen grote brouwerij achter ons. Het is mijn vrouw en ik, én een reeks afbetalingen.”

Maar de coronacrisis gooide alles omver. “Ook in de supermarkten zagen we dat de rekken met onze bieren leeg raakten. Logisch dat de supermarkten andere basisproducten eerst gingen aanvullen. Bovendien ga je als klant ook niet uitvoerig bij de streekbieren staan kiezen als je maar dertig minuten in een supermarkt mag zijn”, vertelt oprichter Johan Van Dyck. “Na een weekend wakker liggen hebben we beslist om in te zetten op thuisleveringen aan winkelprijzen. We leveren gratis aan huis.”


Ik, vrouw en afbetalingen


De ingreep zorgde voor een reorganisatie. “Voortaan zet ik zelf samen met enkele collega’s de pakketten voor levering klaar”, vertelt Van Dyck. Het bedrijf vond uiteindelijk ook koeriers die op 24 en 48 uur kunnen leveren. “Met deze aanpassingen kunnen we toch een aantal mensen aan het werk houden. We doen er geen gouden zaken mee, maar het loopt wel.”


“Het zullen niet de grootsten zijn, maar diegenen die zich het snelst aanpassen, die zullen overblijven”

“Weet dat wij structureel een gezond bedrijf zijn. We hebben door deze uitzonderlijke situatie onze onkosten, zoals onze financiering, even ‘on hold’ gezet. Je moet als ondernemer creatief zijn”, vervolgt hij. “Wij zijn een onafhankelijke brouwer. Het is mijn vrouw en ik, én een reeks afbetalingen. Al denk ik ook dat het niet de grootsten zijn, maar diegenen die zich het snelst aanpassen, die op termijn zullen overblijven.”


Gratis virtuele rondleiding

Een andere opmerkelijke ingreep is dat de rondleidingen in de brouwerij voortaan virtueel zijn. Ook dat was een belangrijke activiteit. De Antwerpse Brouw Companie schakelde er een aantal gespecialiseerde gidsen voor in. “We gaan een filmpje met volledige rondleiding aanbieden. En hierbij proberen we de mensen zo’n getrouw mogelijk beeld te geven alsof ze ook écht bij ons aanwezig zijn. Weet dat wij eigenlijk best een toegankelijke brouwerij zijn.”

" We bieden onze rondleiding voortaan virtueel aan. Die is gratis."

Normaal eindigt menige rondleiding in de brouwerij op het Antwerpse Eilandje met een bierproeverij. “Onze virtuele rondleiding is gratis. We dachten eerst om die achter een paywall te steken. Maar het leek ons toch beter om op het eind van zo’n virtueel bezoek, op het moment dat we normaal de bieren proeven, een vriendelijke oproep te doen om onze bieren in huis te halen en ze dus te bestellen.” Proef gerust dus, maar wel in uw kot.


www.seef.be