Samen sterk:
deze wondernemers gaan ervoor

Woonzorgcentrum laat bewoners communiceren via tablets

Het zal nog wel even duren voor bewoners van een woonzorgcentrum weer bezoek mogen ontvangen. WZC Aan de Beverdijk in Achel schakelt daarom tablets in om bewoners in contact te brengen met hun familie. Het deed daarvoor een beroep op ePoint uit Hamont, dat nog andere oplossingen voor de zorgsector heeft.

Bewoners van woonzorgcentra mogen al wekenlang geen bezoek meer krijgen. Heel wat senioren missen het contact met hun kinderen en kleinkinderen, maar hebben niet de digitale vaardigheden om met hen te communiceren. Daarom liet WZC Aan de Beverdijk in Achel tablets, met daarop een vooraf geïnstalleerde versie van WhatsApp, leveren door ePoint uit Hamont.


"We hebben onderzocht wat de beste oplossing zou zijn", vertelt Ronny Broekx van ePoint. "Er zijn heel wat mogelijkheden om te communiceren en te chatten, dankzij o.a. Facebook Messenger, Skype en Zoom. We hebben voor Whatsapp gekozen omdat dat heel makkelijk te gebruiken is: je hebt alleen een mobiel telefoonnummer nodig." De tablets worden bij ePoint klaargemaakt met de nodige software en uitgerust met een ergonomisch hoesje. Na levering bij het WZC blijven ze 72 uur in quarantaine om de verspreiding van het virus geen kans te geven. "De bewoners hoeven zich geen zorgen te maken over de technologie. Ze voeren een WhatsApp-nummer in, en kunnen meteen beginnen praten ", zegt Ronny Broekx.


Virtuele tuinen ​


e-Point is een firma die een brug wil bouwen tussen de formele en informele zorgverlener d.m.v. ICT oplossingen. Het bedrijf werkt sinds een drietal jaar ook mee aan het Europese project Sense Garden. "In veel rusthuizen kunnen mensen met dementie nu al 'snoezelen', dus tot rust komen in een stille kamer.", legt Ronny Broekx uit. "Mensen die geagiteerd zijn kunnen zo in een kalmere toestand komen zonder medicatie. Met Sense Garden gaan we een stapje verder."


Sense Garden is een soort virtuele tuin met beelden, geluiden en muziek. De persoon met dementie krijgt die te zien op een tv-scherm of met een projector; ePoint levert dan alle nodige apparaten daarvoor, zoals in WZC Aan de Beverdijk. Het is ook mogelijk om een complete ruimte in te richten met een virtuele omgeving.


De omgeving kan bovendien nog aangepast worden aan de herinneringen van die persoon, bijvoorbeeld de omgeving waarin hij of zij opgroeide. "We merken dat de mensen dan echt een connectie maken met hun herinnering. Hoewel ze geen kortetermijngeheugen meer hebben, ondervinden ze in een Sense Garden een gevoel van welbevinden", zegt Ronny Broekx.


www.webdisplay.be