Samen sterk:
deze wondernemers gaan ervoor

Plant een boom voor je coronaheld

Coronahelden blijvend bedanken door een boom voor hen te laten planten, dat kan vanaf nu in het Heldenbos. Voorlopig is dat nog virtueel, maar eenmaal de lockdown is afgelopen, kan je in het Heldenbos in Moerbeke rondwandelen.

Plant een boom voor je held ​

Elke avond, exact om acht uur, applaudisseren we voor onze coronahelden. Een prachtig gebaar, maar geen blijvende tastbare herinnering aan wat zorgverleners, supermarktbedienden, postbodes of andere helden tijdens de crisis voor ons doen. Kristof Malfait en Ignace Bogaert van het burgerinitiatief bedanktmerci.be zochten manieren om de coronahelden zowel tijdens als na deze periode blijvend te bedanken.

De oplossing bedachten ze samen met bigtrees, een communicatiebureau dat bedrijven, overheden en individuen helpt bij de omschakeling naar een duurzame samenleving: het Heldenbos.

De bedoeling van het Heldenbos is om een boom te planten voor een coronaheld en ook kort uit te leggen waarom je die held wilt bedanken. Wanneer je je boom gekocht hebt, kan je je held via social media laten weten dat je hem een boom hebt geschonken. In de eerste fase is het Heldenbos een virtueel platform, waarop wordt bijgehouden hoeveel bomen er al geplant zijn. Eens de lockdown is afgelopen, zal je echt in het Heldenbos kunnen wandelen.


" Tijdens de coronacrisis is de dagelijkse wandeling een hoogtepunt van de dag."

"Tijdens de coronacrisis is de dagelijkse wandeling een hoogtepunt van de dag. Velen herontdekken stukjes natuur in hun buurt en vinden er ontspanning," zegt Wannes Van Giel, CEO van bigtrees. "Wij droegen daarom met bigtrees de idee aan om dit positieve moment verder te laten leven als herinnering aan alle coronahelden, ook na de crisis. Onze bedoeling is om samen een bos te planten voor onze helden: als groeiend eerbetoon en als blijvend symbool van ons geloof in de toekomst.”


Goed voor de natuur ​

Het eerste fysieke Heldenbos wordt onderdeel van het Wullebos in Moerbeke en zal het hele jaar vrij toegankelijk zijn voor alle bezoekers. Daarmee realiseert het project ook een ecologische bonus: het Heldenbos herstelt mee de oude bosgordel in het noorden van Oost-Vlaanderen en verhoogt de biodiversiteit van het gebied. De ambitie rijkt echter verder: de initiatiefnemers zouden graag één Heldenbos per provincie realiseren. Hiervoor willen ze samenwerken met de Vlaamse overheid.


"Met het Heldenbos kunnen we burgers aansporen om de échte helden van deze crisis een oververdiende en tastbare erkenning te geven."

Het virtuele bos werd ontworpen door het digitaal agentschap Statik. “We zetten bewust in op projecten met maatschappelijke impact. Het Heldenbos is dus koren op onze molen”, legt zaakvoerder Pieter Jelle De Brue uit. “We planten per website die we online zetten altijd 25 bomen, en zochten naar manieren om dat breder te trekken. Met het Heldenbos kunnen we nu ook burgers aansporen om hetzelfde te doen en zo de échte helden van deze crisis een oververdiende en tastbare erkenning te geven.”


www.heldenbos.be