Samen sterk:
deze wondernemers gaan ervoor

Van gloednieuwe pilatesstudio naar les vanuit woonkamer

Toen Michèle Rubens ruim een jaar geleden haar pilatesstudio in Hasselt opende, was ze allerminst van plan om vanuit haar woonkamer live les te geven aan haar klanten. Maar de hele crisis dwong haar om creatieve oplossingen te vinden.. En dus geeft Michèle vanaf nu alsnog - ietwat zenuwachtig- live pilatesles vanuit haar living.


In gewone tijden geeft Michèle Rubens groeps-en individuele pilateslessen op haar locatie in Hasselt. Michèle: “Toen de overheid besliste dat ik geen groepen meer mocht ontvangen, heb ik nog eventjes individuele lessen gegeven. Maar daar voelde ik me allerminst goed bij. En dus ben ik al snel beginnen nadenken over mogelijke alternatieven. Ik ben nog maar een goed jaar bezig met Michèle’s Pilates Studio en kan het me echt niet permitteren om hetgeen ik nog maar net heb opgebouwd zomaar uit handen te geven. Bovendien blijft een aantal vaste kosten doorlopen. Ik had in het buitenland al wat voorbeelden gezien van live sessies waarbij deelnemers thuis de les volgen terwijl de instructrice de oefeningen voordoet. Dat idee ben ik verder beginnen uitwerken.”

“Ik kan mijn klanten niet meer ontvangen op mijn locatie in Hasselt. Daarom geef ik nu online les vanuit mijn woonkamer. Ik hoop dat mijn vier kinderen zich stil kunnen houden.”

Het opzetten van online, live te volgen, lessen kreeg stilaan vorm. In eerste plaats dus om haar bestaande klanten verder te laten genieten van hun lesabonnement. Michèle: “Maar nadat ik mijn initiatief voor online lessen op Instagram lanceerde, kreeg ik opvallend veel reacties. Daardoor heb ik nu ook een aantal nieuwe klanten. Wie wil meedoen, krijgt nu 20 online lessen aangeboden voor 100 euro. Je koopt online een abonnement, in ruil ontvang je per les een link via ZOOM waarmee je op een vooraf bepaald tijdstip de les live kan meevolgen. Ik zorg dat de les laagdrempelig is zodat iedereen goed kan volgen. De les duurt zo’n 45 minuten en je hebt behalve je laptop niet meer nodig dan een oefenmat.”


Kinderen uit beeld houden


Omdat het ook voor Michèle allemaal nieuw is, hield ze vooraf een eerste test les in haar woonkamer. Michèle: “Dat was niet meteen de leukste les. Ik besefte opeens dat er geen enkele interactie meer was met de lesvolgers. Maar goed, ik heb er ook uit geleerd en heb bijvoorbeeld gezorgd voor een goede microfoon zodat de mensen mij thuis goed kunnen verstaan en er de mogelijkheid is om na de les wat bij te praten met de lesvolgers thuis. Ik was best zenuwachtig voor die eerste les! En dan heb ik hier ook nog vier kinderen rondlopen die ik uit beeld moest houden (lacht).”


Uiteindelijk ziet Michèle ook het positieve in van de hele situatie. “Normaal gezien zijn mijn groepslessen beperkt tot 12 deelnemers. Maar bij die online lessen is er natuurlijk geen limiet op het aantal deelnemers. Zo volgden er 25 mensen mijn eerste les, meer dus dan ik normaalgezien kan toelaten. Ik beschouw de online lessen nu ook echt als een opportuniteit die ik in de toekomst mogelijk kan verderzetten. Al blijft het toch spannend en afwachten of de deelnemers zo enthousiast zullen blijven.”

“Ik zie deze online lessen ook als een opportuniteit voor de toekomst.”

Nu Michèle haar lessen pilates online kan aanbieden, is er geen limiet meer op het aantal deelnemers. Ze ziet dan ook een toekomst in haar initiatief.


www.michelespilatesstudio.be