Samen sterk:
deze wondernemers gaan ervoor

Gratis juridisch advies van thuis uit

Bijna 150 medewerkers van advocatenkantoor Monard Law werken in coronatijden van thuis uit. Een flink aantal van hen bemant hierbij de ‘corona desk’: gratis juridisch advies voor specifieke juridische coronakwesties. Ook voor niet klanten. “Er zijn veel vragen bij ondernemers.”

Van 5 naar 150 locaties


Met 150 medewerkers, waarvan 100 juridische experts, is Monard Law een van de grotere advocatenkantoren van ons land. Het bedrijf heeft in ons land 5 locaties. “Maar met het uitbreken van de coronacrisis zijn wij eigenlijk van 5 naar 150 locaties gegaan”, vertelt CEO Karen Braeckmans. “Ook al zijn wij een zogenaamd essentiële dienstverlening, toch wordt bij ons voornamelijk van thuis gewerkt. Al bieden enkele collega’s op kantoor wel een permanente juridische en administratieve ondersteuning indien onze klanten op kantoor willen afspreken met een van onze advocaten”, vertelt ze.

“Wij willen als advocatenkantoor onze maatschappelijke rol opnemen. Gratis juridisch advies in coronatijden hoort daarbij.”

Die ondersteuning uit zich ook in de zogenaamde ‘corona desk’ die het kantoor sinds het uitbreken van de coronacrisis aanbiedt: collega’s die gratis juridisch advies verstrekken van thuis uit. “Wij willen als advocatenkantoor onze maatschappelijke rol opnemen. Dit hoort daarbij”, aldus Braeckmans.

Shiften van twee uur

Hoe pakt Monard Law dit concreet aan? “Van 8 uur ‘s ochtends tot 6 uur ‘s avonds zijn telkens twee juristen beschikbaar voor vragen. Om de twee uur worden ze dus afgewisseld”, klinkt het. In totaal zijn tientallen collega’s bij het initiatief betrokken. De dienst is zowel bedoeld voor klanten als voor niet-klanten. “We merken ook dat beide groepen ons contacteren.”

De vragen zijn per definitie gerelateerd aan het coronacrisis. “Maar dat is ook het domein waar bedrijven vandaag veel vragen rond hebben. Dat gaat overigens breed. Van vragen rond tijdelijke werkloosheid, tot een leverancier die polst naar zijn aansprakelijkheid omdat hij niet aan zijn verplichtingen kan voldoen door een toeleverancier die niet de nodige onderdelen leverde”, illustreert Braeckmans. “Soms zijn er ook vragen over privacy doordat bedrijven meer en meer digitaal zijn gaan werken. Ondernemers hebben veel vragen.”


Digitale omslag

De omslag naar thuiswerken en de corona desk liep vrij vlot. Het bureau heeft, volgens Braeckmans, ook het geluk dat het ongeveer twee jaar geleden een digitale omslag heeft gemaakt. “Toen hebben we geïnvesteerd in hardware, zoals goede laptops voor medewerkers en software om alle bestanden centraal te kunnen beheren. Ook in bandbreedte werd geïnvesteerd, want in onze sector kunnen de bestanden erg groot zijn.”

“Elke ochtend om half negen hebben we virtuele redactieraad.”

Monard is in elk geval van plan om nog een tijdje met de gratis hulplijn verder te gaan. “Elke ochtend om half negen hebben we een virtuele redactieraad met ongeveer 15 collega’s waarbij de belangrijkste updates worden besproken. Die zetten we online en nemen we mee met de telefonische hulplijn. We willen bedrijven hiermee vooral ontzorgen.”


Toekomst


Zal tenslotte ook het thuiswerk voor de medewerkers in de toekomst blijven duren? “Onze medewerkers werkten al regelmatig van thuis uit. Maar nu merken mensen ook meer de voordelen en raken ze vertrouwd met technologie, zoals Teams van Microsoft. Thuiswerken zullen we zeker blijven doen. Maar niet voltijds, want persoonlijk contact blijft belangrijk.”

www.monardlaw.be