Samen sterk:
deze wondernemers gaan ervoor

Start-up Moonbird biedt gratis webinars over mentaal welzijn

Een toestel dat je ideale ademhalingsritme voorstelt. Dat is de Moonbird van de gelijknamige Belgische start-up (uit Keerbergen) van Stephanie Broes en haar broer Michael. Alleen gooide het coronavirus roet in het eten. En dus organiseren ze in afwachting live seminars.


Wachten op de avocado


Er zijn niet zoveel Belgische start-ups, die met een technologieproduct voor consumenten op de markt komen. Bij Moonbird is dat wel het geval. Hun Moonbird is een compact toestelletje van 11 op 6 centimeter. “Het ziet er een beetje uit als een avocado”, vertelt Stephanie Broes. Het meet je hartslag en berekent je ideale ademhalingsritme. Vervolgens beweegt de Moonbird – door uit te zetten en weer te krimpen – op dat ritme, zodat je ademhaling intuïtief hetzelfde ritme overneemt.


"Omdat dokters momenteel met dringendere zaken bezig zijn, loopt de ontwikkeling van ons Moonbird toestel vertraging op. "

Althans in theorie, want de Moonbird is er nog niet. Die is aangekondigd, maar door de coronapandemie loopt de ontwikkeling vertraging op. “Dokters zijn momenteel ook wel met dringendere zaken bezig zijn”, zo stelt Stephanie Broes het berustend.

We go live


In afwachting maken ze bij Moonbird van de nood een deugd.Om zowel de beginner als de meer ervaren mediteerder te motiveren om in deze moeilijke periode aandacht te hebben voor het mentaal welzijn, zet de start-up dus gratis live webinars op. “Ademhalingsoefeningen en meditatie zijn erg actueel dezer dagen. Maar niet iedereen weet hoe je dat precies goed moet uitvoeren”, vertelt Broes, die voor de webinars een beroep doet op experten.


“Ademhalingsoefeningen hebben een bewezen effect”

Stephanie Broes opperde zelf het idee om, als PhD in de Farmaceutische Wetenschappen, ook de psychologische weerslag van de lockdown in te dijken: “Ademhalingsoefeningen hebben een bewezen effect om kalm te blijven tijdens moeilijke situaties.”


Publiek is er klaar voor


Moonbird wordt ondersteund door accelerator Start it @KBC, die hen bijstaat met advies. Volgens Broes is de timing overigens goed voor de live seminars. “Mensen staan er open voor. Ze hebben tijd, zijn er mentaal klaar voor. Maar ook praktisch. Iedereen is toch volop bezig met videovergaderen, dus dit sluit er mooi op aan”, klinkt het. “Het eerste live seminar haalde ongeveer honderd deelnemers en daar waren we al best tevreden over. Bedoeling is dat we dit ook regelmatig blijven doen.” En de avocado – excuseer: het Moonbird toestel zelf? Wanneer is die voorzien? “Wij hopen dat die tegen november geleverd kan worden. Al lopen er al voorbestellingen via onze website”, stelt Broes.

“Mensen staan vandaag open voor deze webinars. Ze hebben tijd en zijn er mentaal en praktisch klaar voor.”

www.moonbird.life