Samen sterk:
deze wondernemers gaan ervoor

“Gelast evenementen niet af, maar stel ze uit"

Nobilis is een jong West-Vlaams bedrijf in de evenementensector, die hard wordt getroffen. “Alles is gewoon afgelast. Met het initiatief #LightTheSky hebben we aandacht gevraagd hiervoor. En tegelijkertijd wilden we de zorgsector een hart onder de riem steken.”

Lege agenda


Aan het woord is Lennert Cools, zaakvoerder van het jonge bedrijf Nobilis uit Koekelare én ook nog student audiotechnieken aan de PXL Music in Hasselt. Nobilis biedt audiovisuele diensten en materiaal aan bands en organisatoren. Of het nu gaat om festivals, covergroepen, bedrijfsfeesten, grote trouwpartijen, fuiven, …


“Maar op dit moment is onze agenda leeg. Sommige evenementen zijn uitgesteld naar volgend jaar, andere eenmalige festiviteiten zijn afgelast en die zijn we sowieso kwijt. Mei zal niks worden, en voor juni en juli is alles nog onduidelijk. Mogen festivals plaatsvinden dan? Of trouwfeesten? En als die al mogen doorgaan, is het dan misschien in beperkte kring zodat ze ons niet nodig hebben als licht- en geluidstechnicus bijvoorbeeld? We deden ook vaak bedrijfsfeesten. Maar gaan die er de eerste tijd nog wel zijn als alle bedrijven omzetverlies hebben zoals nu?”


Opschonen


“Ik werk met vaste freelancers, die zitten nu allemaal thuis. Zelf ben ik bezig met dingen die al lang op mijn to-dolijst stonden: materiaal opnieuw instellen, alles opschonen, bijlezen, extra kennis opdoen. Maar dat is natuurlijk ook eindig. Daarom was ik blij dat ik kon meedoen aan #LightTheSky. Ik had het gezien op een van de Facebookgroepjes. Met ons lichtmateriaal hebben we de hemel verlicht, uit solidariteit met de zorgsector. In plaats van een avondje handenklappen eigenlijk. Sommige grotere collega’s hebben zelfs een heel ziekenhuis in het licht gezet. Ik als kleinere speler heb mijn installatie thuis in Waregem opgezet die avond. Het leverde alvast positieve commentaar op van de buren.”

Verplaatsen niet afgelasten

“Ook het initiatief #DONTCANCELDATE steunen we. Voor ons is het belangrijk dat events niet worden afgelast, maar uitgesteld. Dat ze toch nog plaatsvinden, al is het op een latere datum. Al is ook dat bang afwachten. Heeft het boekingskantoor waarmee we samenwerken, deze crisis overleefd? Onze leveranciers? De vzw’s die ons boeken? Dat is allemaal onduidelijk."


"Hopelijk zijn er voldoende steunmaatregelen voor iedereen. En ja, we zullen wel een (vermoedelijk) eenmalige steunpremie krijgen in de eventsector. Maar we moeten toch ons magazijn elke maand blijven afbetalen. En omdat ik student-ondernemer ben, is het nog moeilijker om duidelijkheid te krijgen over mogelijke steunmaatregelen.”

www.no-bi-lis.be