Samen sterk:
deze wondernemers gaan ervoor

Belgische fotografen verkopen mooiste foto's online

Acht Belgische fotografen voelden direct de impact van het coronavirus: heel wat opdrachten werden afgebeld of uitgesteld. Daarom openden ze samen een webshop waar ze prints van hun mooiste foto's verkopen.

© Thomas Sweertvaegher

Bas Bogaerts werkt als persfotograaf voor De Morgen en Knack, maar fotografeert ook veel in opdracht van culturele instellingen, overheden en ngo's. Net zoals zijn collega's kreeg hij snel te maken met de gevolgen van het coronavirus, vertelt hij. "Rond 11 maart kreeg ik al de eerste annuleringen voor opdrachten voor die week, op 12 maart voor de week nadien, en dat is alleen maar erger geworden. Eigenlijk ligt alles stil tot eind mei."


"Op 11 maart kreeg ik de eerste annuleringen, en dat is alleen maar erger geworden. Eigenlijk ligt alles stil tot eind mei."

"Ik zit in een WhatApp-groep met bevriende fotografen, en iedereen zat in hetzelfde schuitje. Onze opdrachten zijn afgezegd, en thuis kunnen wij niets doen. Wat wij fotograferen zijn evenementen, modeshows, festivals, en dat kan nu allemaal niet doorgaan. We vragen ons ook al af wat er met de zomerfestivals zal gebeuren, waar we normaal veel werk hebben. Zelfs als ze mogen doorgaan, vrezen we dat veel buitenlandse artiesten de oversteek niet zullen wagen."

© Stefaan Temmerman

"Thuis kunnen wij niets doen. Wat wij fotograferen zijn evenementen, modeshows, festivals, en dat kan nu allemaal niet doorgaan."

Beste beelden uit archief ​


Bas en zijn collega's staken de koppen bij elkaar om een oplossing te zoeken. Ze besloten om samen een webshop te openen waar ze prints van hun werk verkopen: photocoop.eu. "Na één brainstorm in Google Hangouts waren we het er over eens. Iedereen is dan in zijn archief gedoken, en we hebben elkaars beelden beoordeeld."


De webwinkel is bewust heel eenvoudig gestart, zegt Bas. "We werken met één formaat (A3) en één vaste prijs (100 euro). Zo is het voor iedereen eenvoudiger." Bestellingen worden opgestuurd met de post of bezorgd bij klanten die in de buurt wonen. Elke week zal het aanbod worden uitgebreid met nieuwe foto's.

© Bas Bogaerts

"Als je iets moois aan je muur wil hangen, kun je voor die prijs kun je niet sukkelen."

Haalbare prijs​


De eerste respons is positief, zegt Bas. "Het is niet gigantisch, maar het is iets. Voor ons is het letterlijk genoeg om naar de supermarkt te kunnen gaan. We hebben het tarief bewust ook laag gezet om het voor zo veel mogelijk mensen haalbaar te maken. Als je iets moois aan je muur wil hangen, kun je voor die prijs kun je niet sukkelen."


De acht fotografen zijn Bas Bogaerts, Jan Opdekamp, Stefaan Temmerman, Thomas Sweertvaegher, Christophe Vander Eecken, Wouter Van Vaerenbergh, Wouter Van Vooren, Thomas Verfaille.


www.photocoop.eu