Samen sterk:
deze wondernemers gaan ervoor

Squishy: van saaie ziekenhuiskamer naar digitale speeltuin

Met behulp van de app van Duke & Grace kunnen jonge patiënten hun gedachten verzetten via spelletjes. Tegelijk bouwen ze een band op met het ziekenhuis waar ze (moeten) verblijven. Kinderen worden via de app op de hoogte gehouden van hun behandeling en kunnen contact houden met het thuisfront.

Augmented reality


Ziekenhuisverblijven zijn geen pretje. Zeker niet voor kinderen. Terwijl ze hun behandeling ondergaan, kan een grote mate van verveling en eenzaamheid snel bijdragen aan hun toch al moeilijke ervaring.


Bovendien kan de ziekenhuisomgeving ook wat vijandig overkomen. “Om kinderen te helpen de controle over hun omgeving over te nemen en een diepere band met het ziekenhuis te creëren, hebben we Squishy ontwikkeld. Dit is een app aangedreven door augmented reality die de saaie ziekenhuiskamers van jonge patiënten transformeert naar digitale speeltuinen”, vertelt Mathias Bourgonjon, creative strategist bij Duke & Grace.

David Vansteenbrugge, managing director van Duke & Grace bevestigt dat het vandaag om een prototype gaat. “Er hebben zich wel al twee ziekenhuizen aangemeld om de app te willen ontwikkelen”, stelt Vansteenbrugge.


Band opbouwen

Met hun nieuwe app wil het Gentse digitale bureau het ziekenhuisverblijf van de patiënt verbeteren of aangenamer maken. Zo ervaren patiënten, volgens de initiatiefnemers, dat alleen artsen en verpleegkundigen kennis en macht over de situatie van de patiënt hebben. Bovendien kan de eenzaamheid soms de overhand halen. De ontwikkelde app kan daarbij hulp bieden.


De snelheid van het herstelproces van een (jonge) patiënt hangt sterk af van de manier waarop de ziekenhuisopname wordt ervaren.

Squishy is het centrale personage in alle interfaces van de app. “Hij fungeert als een creatieve gids en biedt emotionele ondersteuning”, stelt Mathias Bourgonjon. Dankzij de app kan de jonge patiënt zijn gedachten verzetten via spelletjes, en bouwt hij tegelijk een band op met het ziekenhuis en met het behandelingsproces. Drie aspecten staan, volgens Bourgonjon, centraal bij de app: stimuleren van creativiteit, communicatie en het verzachten van de ziekenhuiservaring.

Contact met familie


Wat creativiteit betreft kunnen jonge patiënten via de app hun ziekenhuiskamer omtoveren tot locaties op zee, onder water of in een jungle. Zodra een thema is gekozen, kunnen gebruikers 3D-objecten of platte illustraties toevoegen of tekenen om hun kamer op te leuken. “Door hen te laten nadenken over de decoratie van hun kamer en die in een nieuw jasje te steken, geeft Squishy jonge patiënten terug de nodige empowerment in hun dagelijkse realiteit”, aldus Bourgonjon.


Wanneer ze moeilijke momenten moeten doormaken, worden patiënten beloond met nieuwe functies die ontgrendeld worden in de app.

Terwijl ze in het ziekenhuis zijn, kunnen de kinderen nog steeds contact houden met hun familie via de app. Dankzij een ingebouwde chatfunctie kunnen jonge patiënten berichten, video’s en afbeeldingen van hun naasten en medepatiënten ontvangen en beantwoorden. Ze kunnen deze foto's ook in hun virtuele omgeving plaatsen.

Belonen


Naast creativiteit en contact, integreert de app ook de communicatie om jonge patiënten op de hoogte te houden van hun aankomende behandeling. Wanneer ze moeilijke momenten moeten doormaken, worden ze beloond met nieuwe functies die ontgrendeld worden in de app. Door kinderen op de hoogte te houden versterkt de app hun gevoel van verbinding met het ziekenhuis, benadrukt Bourgonjon. “Door een app te bouwen die de barrières tussen patiënt en ziekenhuis, game en gezondheid, verbeelding en realiteit overstijgt, hebben we een platform gecreëerd waar alle betrokkenen profiteren van nauwere banden”, beweert hij.


Kostprijs Het ontwerp voor de app deed Duke & Grace helemaal op eigen initiatief. Momenteel gaat het dus om een prototype. Het bedrijf doet intussen een oproep aan ziekenhuizen om contact op te nemen om het concreet te realiseren.

Hoeveel zou deze toepassing uiteindelijk kosten? David Vansteenbrugge, managing director van Duke & Grace, vindt het moeilijk om hier een antwoord op te geven, maar haalt een bedrag van 150.000 euro aan. “De kostprijs is moeilijk in te schatten, omdat die voor een stuk afhangt van de integratie met de planningsystemen in de ziekenhuizen en de hoeveelheid aan verhalen die in de applicatie wordt uitgewerkt”, stelt hij. www.dukeandgrace.com