Samen sterk:
deze wondernemers gaan ervoor

Leuvense skatewinkel levert skateboards bij je thuis

Leuvense skaters die een nieuw skateboard of onderdelen nodig hebben, kunnen terecht bij hun lokale skateshop Twits. Uitbater Jones Symons levert per fiets aan huis.


Jones Symons werkt al twintig jaar in Twits, een skatewinkel in Leuven die nog door zijn vader werd opgericht. Twits is een begrip bij skaters in Leuven en daarbuiten. "Een lokale skateshop is veel meer dan een winkel: het is een ontmoetingsplaats. De Leuvense skaters zijn één grote familie. Met Twits organiseren we wedstrijden, en steunen we de vzw die het indoor skatepark in Stelplaats beheert."


"In een webshop krijg je een publiek dat alleen op zoek is naar de laagste prijs."

Net als andere winkels moest Twits zijn deuren sluiten omwille van het coronavirus. Een probleem voor Jones en zijn skatefamilie, want Twits heeft geen webshop. "We hebben dat ooit geprobeerd, maar dat werkte niet. Mensen komen naar hier voor de service en het persoonlijk advies, en dat kan je online niet bieden. In een webshop krijg je een heel ander publiek dat alleen op zoek is naar de laagste prijs."


Leveringen per fiets


Om skaters toch aan skateboards en onderdelen te helpen, gebruikt Jones nu het Instagramkanaal van Twits. "Elke dag om 11u doe ik een Instagram Live waarin ik uitleg geef over iets, bijvoorbeeld over de verschillende maten van skatedecks, of over wielen of assen. Zo hebben mensen het gevoel dat ze naast mij in de shop staan. Ik geef ook advies aan mensen die hun eerste volledig skateboard willen kopen. In de voormiddag kan iedereen zijn bestellingen doorgeven. Ik maak die dan klaar en lever in de namiddag per fiets in Leuven en omstreken. De skaters appreciëren dat enorm."


"De omzet stelt niet veel voor – ik doe het vooral als een service aan de skate community zodat ze kunnen blijven skaten."

Kleding leveren doet Jones niet. "Dat is heel lastig. Je kan kleding moeilijk tonen op Instagram of Facetime, en er kan niet gepast worden. Maar als deze situatie nog lang duurt, ga ik dat misschien wel moeten doen om te overleven. De omzet die ik nu op een dag haal met skateboards en onderdelen stelt niet veel voor – ik zie het vooral als een service aan de skate community zodat ze kunnen blijven skaten."


Skaterails op maat


Mag je eigenlijk nog wel skaten? De eerste dagen nadat de corona-maatregelen werden ingevoerd, kreeg Jones die vraag regelmatig van Leuvense skaters. "In de media las je dat alleen lopen en fietsen nog toegelaten waren als sport. Ik heb dan zelf de coronalijn gebeld. Daar was het antwoord: het mag, maar alleen bij je thuis of in de onmiddellijke omgeving, met maximaal één andere skater erbij – en je moet voldoende afstand houden van elkaar."


De coronacrisis heeft de skatefamilie nog hechter gemaakt, zegt Jones. "Ik krijg enorm veel steun, er zijn skaters die aanbieden om te helpen bij de leveringen. Een skater die verstand heeft van metaalbewerking last in zijn atelier kleine skaterails in elkaar – daar heb ik er ook al een paar van geleverd. Zo kunnen skaters op hun eigen vierkante meter ook trucs op een rail oefenen. Ik ben aan het bekijken of we misschien ook andere kleine obstakels kunnen leveren. Want gewoon op straat wat rondskaten, dat is niet zo tof."


"Elke dag om 11u doe ik een Instagram Live waarin ik uitleg geef. Zo hebben mensen het gevoel dat ze naast mij in de shop staan."

www.twits.be