Samen sterk:
deze wondernemers gaan ervoor

Vectera maakt platform voor virtueel samenwerken gratis

Door de coronacrisis is vergaderen via een videoconferentie de norm geworden. Het Gentse bedrijf Vectera maakt zijn platform voor virtuele vergaderingen daarom helemaal gratis tot 1 juni. Bestaande gebruikers krijgen een gratis update.

Virtueel samenwerken


Vectera is een gebruiksvriendelijke oplossing om virtuele vergaderingen te houden, legt CEO Dieter Dehaemers uit. Het grote verschil met andere aanbieders is dat je bij Vectera een vaste vergaderruimte krijgt waar alle content in bewaard blijft. Je kunt voor elk van je klanten of teams zo’n virtuele vergaderruimte maken. Daarin kun je samen browsen, documenten delen en bewerken, en een whiteboard gebruiken om aantekeningen en schetsen te maken. Dat maakt Vectera heel handig om echt samen te werken in plaats van alleen te vergaderen. Vectera bevat ook een afsprakenplanner waarmee klanten zelf een afspraak kunnen inplannen in je agenda.


“Vectera is bewust zo eenvoudig mogelijk gehouden”, zegt Dieter Dehaemers. “Je moet geen software downloaden of plug-ins installeren: alles loopt in je gewone browser. En een niet onbelangrijk verschil: andere aanbieders van videoconferenties zijn meestal Amerikaanse bedrijven, en die dragen niet bij aan onze sociale zekerheid en betalen hier geen of weinig belastingen.”

Dertig keer meer gebruikers


Vectera voelde haast onmiddellijk de enorme impact van de coronacrisis op bedrijven, zegt Dieter Dehaemers. “Veel ondernemers hebben na 17 maart meteen maatregelen genomen om thuiswerk mogelijk te maken. Plots zagen we het gebruik van Vectera exploderen met een factor 30. We hebben dan bedacht dat het mooi zou zijn als we Vectera gratis zouden maken tot de coronapiek voorbij is, tot 1 juni.” Nieuwe gebruikers krijgen het volledige pakket (normaal 9 euro per maand, plus extra’s) gratis, bestaande gebruikers krijgen een gratis update.


“De filosofie erachter is pay it forward. We doen nu iets goeds, en we hopen dat we daar op termijn iets voor terug te krijgen.”

Er was heel wat werk nodig om de extra gebruikers op te vangen, maar Vectera hoopt daar op termijn de vruchten van te plukken. “De filosofie erachter is pay it forward. We doen nu iets goeds, en we hopen dat we daar op termijn iets voor terug te krijgen.”

Houd het natuurlijk


Voor veel mensen is het nu de eerste keer dat ze van thuis moeten deelnemen aan videovergaderingen. Zeker als er thuis ook nog jonge kinderen rondlopen, is dat niet altijd evident, weet Dieter Dehaemers. “Mijn tip: ga daar relaxed en natuurlijk mee om. Niemand vindt het erg dat er eens een kind door beeld loopt. Als je kind lawaai maakt, neem het dan even op je schoot, ook al zit je in een call met de baas. Vandaag heeft iedereen daar begrip voor.”


“Niemand vindt het erg dat er eens een kind door beeld loopt.”

Een andere gouden tip is een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking (noise-cancelling). Die filtert storende omgevingsgeluiden weg, zodat je je beter kunt concentreren. “De eerste dag dat ik zelf thuiswerkte, waren ze de straat aan het opbreken, en even later begon een buur zijn gevel schoon te spuiten. Dan is zo’n hoofdtelefoon goud waard”, lacht Dieter Dehaemers.

Nog meer weten? Op 16 april houdt Dieter Dehaemers een gratis webinar over online samenwerken.


www.vectera.com