VLAIO steunt Samen Impact

VLAIO staat ondernemers bij tijdens coronastorm 

Kwamen er vroeger gemiddeld honderd vragen per dag binnen bij VLAIO, dan zijn dat er sinds de coronacrisis dagelijks al snel meer dan duizend. Ook voor maatregelen zoals de hinder- en compensatiepremie kunnen ondernemers er terecht. “Gelukkig kunnen we veel automatiseren.” 

mark andries_dsc2458marco mertens_resize

Hilde Crevits

800 20 555. Dat is het nummer waar ondernemers al langer met vragen rond innoveren en innovatie terecht kunnen. Dat kan overigens ook via WhatsApp. Maar via welk medium ook: sinds de coronacrisis is het Agentschap voor Innovatie en Ondernemen (VLAIO) een baken voor veel bedrijfsleiders en ondernemers met vragen naar aanleiding van corona. 
 
Het aantal vragen vertienvoudigde. “90 procent van de vragen die wij vandaag binnenkrijgen, heeft te maken met corona. De vragen zijn divers. Over noodzakelijke maatregelen op de werkvloer. Of je zaak nog mag open blijven. Tot over de specifieke maatregelen van de Vlaamse Overheid”, vertelt Mark Andries, Administrateur-generaal bij Vlaio.  “Minister Hilde Crevits heeft van bij de start van die maatregelen onze dienst ook gelanceerd als plek waar ondernemers terecht kunnen.” 

 

Hinderpremie

 

Eén vorm dienstverlening van VLAIO is de ondersteuning bij de maatregelen en premies die de Vlaamse regering heeft uitgevaardigd. “Een voorbeeld daarvan is de hinderpremie die wordt uitgekeerd aan zaken die door de coronamaatregelen hun deuren moesten sluiten. Op twee weken tijd hebben wij de aanvraag tot stand kunnen brengen via onze site”, vertelt Mark Andries. Tien dagen nadat de hinderpremie kon worden aangevraagd, werden ruim 50.000 van dergelijke premies uitgekeerd aan ondernemers.  
 

foto_premie_aanvraag_910x510.jpg

Tegelijk blijft VLAIO, zo benadrukt Mark Andries, ook de klassieke diensten aanbieden, denk aan advies, coaching en innovatietrajecten. “Ook daarvoor staan wij nog altijd ter beschikking van de ondernemer”, vertelt de Administrateur-generaal. Ook in de toekomst raadt hij bedrijven aan om zich verder te laten begeleiden en te innoveren. “Het kan hen zeker helpen om nog sterker bestand te zijn tegen onverwachte gebeurtenissen.”

Compensatiepremie 

Niet elke (steun)maatregel is toch Vlaamse materie? “Dat klopt. Er komen ook vragen binnen over tijdelijke werkloosheid en zelfstandigen die de betaling van hun sociale premie willen uitstellen. Dat zijn federale maatregelen. We plaatsen daarover ook links naar de betreffende website. Terwijl we tegelijk informeren over de Vlaamse maatregelen en premies.” 

cs_tips_thuiswerken_corona_vadim-sherbak

Een andere maatregel is de compensatiepremie voor zelfstandigen of freelancers die hun zaak niet moesten of konden sluiten, maar wel fors omzetverlies (van 60 procent of meer) leden. Ook die aanvraag-applicatie, voor pc en smartphone, staat op stapel. “Dat gebeurt zonder administratieve rompslomp. De gegevens die u moet ingeven zijn eerder beperkt, omdat de verwerking automatisch gebeurt en terugvalt op koppelingen met toepassingen als de Kruispuntbank voor Ondernemingen. Het is een mooie toepassing rond e-governement”, stelt Andries. 

Toekomst

Ook in de toekomst wil Mark Andries met zijn agentschap volop zijn rol als adviseur blijven spelen. “Denk aan wat er nog komen gaat. Ook de heropstart van de economie zal veel vragen oproepen bij ondernemers. Van vragen rond veiligheid tot bedrijven die willen doorstarten of zij die helaas in de problemen komen. Het zal de komende weken nog erg druk blijven.” 
 
Met deze dienstverlening speelt VLAIO alvast een centrale rol. “Deze coronacrisis is niet iets om blij over te zijn. Ze laat niemand onberoerd en 2020 zal geboekstaafd worden als een erg slecht economisch jaar,” stelt Andries. “Maar anderzijds ben ik ondanks dat alles wel tevreden dat ons agentschap en onze dienstverlening zich kan bewijzen aan al die ondernemers met hun vragen.” 
 
Bij Vlaio werken 360 mensen, van dossierbeheerders tot contact center medewerkers. “Ik ben ook blij met de grote motivatie die al die medewerkers vertonen. Want intussen werkt bij ons eigenlijk iedereen van thuis uit. Ikzelf ook. Maar we zijn er technologisch voor uitgerust.” 
 

Overal in het land inspireren ondernemers ons met slimme oplossingen tegen de Coronacrisis. Daar wil VLAIO graag aan meehelpen. Op deze pagina’s vind je meest verrassende en slimme staaltjes van Vlaams ondernemerschap. Meer nog; VLAIO verdeelt mee 

50 miljoen gratis online advertenties voor creatieve ondernemers.